SUOMENPYSTYKORVA

Pystykorvaharrastukseni alkoi vuonna 2009, jolloin viimein sain hankittua pennun Riistatuulen kennelistä Markku Lahdelta. Olin yrittänyt hankki pystäriä parin vuoden ajan onnistumatta siinä. Pennun hankinta tyssäsi joka kerta siihen, että olin uusi tuleva harrastaja, minulla ei ollut LINT-tuomarikorttia enkä tuntenut ketään harrastajaa. Aina oli varausjono minulle liian pitkä tai narttu jäänyt tyhjäksi. Markun kuulusteltua minut ja todettuaan sopivaksi pystärin omistajaksi sain varattua narttupennun. Vastavuoroisesti lupasin Markulle viedä Riistatuulen Hupin niin pitkällekuin sen ominaisuudet riittävät.

Riistatuulen Hupista tuli Suomen käyttövalio linnunhaukkukokeessa vuonna 2012. Yritin saada Hupista myös muotovaliota, mutta sillä rintamalla saannot jäivät yhteen sertiin ja pariin SA:n ja vara-sertiin. Totesin näyttelyt itselleni sopimattomiksi ja lopetin moisen turhuuden ja tyhjän juoksemisen.

Pystykorvien kasvatuksessa tavoittelen moniriistaominaisuutta. Myös pystykorvissa olen havainnut heikkojen luonteiden hiipimisen koiriin. Omassa kasvatustyössäni olen käyttänyt viime aikoina hirviverisiä uroksia. Olen havainnut niillä olevan selkeästi voimakkaampia luonteita. Uskonkin, että kun luonteet vahvistuvat ja rohkeus lisääntyy niin myös hakulenkki kasvaa ja vauhti kiihtyy. Näin on myös käynyt. Ei linnunhaukkuominaisuus pystykorvasta mihinkään häviä vaikka hirveä haukkuvia koiriajalostukseen käytetään.

Mielestäni on virheellistä toimintaa markkinoida pystykorvaa kyliin ja kaupunkeihin seurakoiraksi. Puhumattakaan, että omistajia yllytetään astuttamaan toimimattomia narttuja. Seurakoiraksi on sopivampiakin rotuja kuin suomenpystykorva.

Suomenpystykorvaa tulee markkinoida parhaana lintua puuhun ja hirveä maahan haukkuvana koirana, sekä mainiona pienpetokoirana. Pystykorvalle tulisi kehittää lisää koemuotoja, jotka tukevat sen statusta metsästyskoirana. Uusia harrastajia tulisi tukea metsästysseurojen kautta siten, että kokeen järjestäjät hankkivat tuomarit paikalle ilman, että uuden harrastajan tarvitsee soitella lakki kourassa tuomareita kerjäten pitkin pitäjiä. Oma LINT-koe harrastukseni päätyi pitkälti kyllästymiseen tuomareiden hankkimiseksi.

Pystykorvan kysyntää pitää lisätä nimenomaan metsästyksellisten ominaisuuksien ja tavoitteiden kautta ja myös markkinoimalla pystykorvaa sellaisena koirana. Koetoiminnan laajentaminen monimuotoisemmaksi (pienpeto, fasaani), tuomareiden hankinta kokeiden järjestäjien toimesta ja hyvin suunniteltu ja toteutettu markkinointi esim. kouluissa, nuorisotapahtumissa, urheilutapahtumissa, maatalousnäyttelyissä, yms. medialobbauksena.