SAKSANPAIMENKOIRA

Olen omistanut ja kouluttanut saksanpaimenkoiria yli 42 vuotta. Taloudessani on ollut yksi tai useampi saksanpaimenkoira joka päivä vuodesta 1980 lähtien. Saksanpaimenkoirien kasvattamisen aloitin vuonna 1993 Saksasta tuottamallani käyttölinjaisella nartulla. Kasvatustyöni pohjautuu omaan ja hyvin tuntemaani narttulinjaani, joka on tällä hetkellä 7 sukupolven mittainen. Olen ollut etuoikeutetussa asemassa kasvattajana siinä mielessä, että minulla on ollut jalostusmahdollisuus lähes kaikkiin narttuihin, joita kennelistäni on lähtenyt. Kasvatustyöni onkin pohjautunut voimakkaaseen karsintaan ja valikointiin jalostusnarttujen osalta. Vain murto-osa näistä nartuista on tullut jalostuskäyttöön. Katsonkin, että se pieni menestys, mikä kasvatusrintamalla on osakseni tullut, on pitkälti kasvattieni omistajien ansiota. He ovat mahdollistaneet valikoivan jalostuskoirien käytön. Tästä kiitos Teille kaikille.

Nykyinen kasvatustyöni perustuu Aufgeweckt Happynes – Aufgeweckt Hope -narttulinjaan, sekä näiden narttujen suoriin jälkeläisiin. Linja lähtee kantanartustani Isti von der Maineiche:sta jatkuen 1. sukupolvi Aufgeweckt Candy, 2. sukupolvi Aufgeweckt Grazy, 3. sukupolvi Aufgeweckt Nadja, 4. sukupolvi Aufgeweckt Bianka, 5. sukupolvi Aufgeweckt Hope ja Happynes jatkuen edelleen 6. sukupolvi Aufgeweckt Juno ja Kisu, sekä 7. sukupolvi Aufgeweckt -L, -M ja N -pentueet.

Linjaa seuraamalla voidaan nähdä terveystilanteen parantuneen merkittävästi, sekä tavoiteltujen käyttöominaisuuksien pitkälti vakiintuneen. Ihanteeni ja kokonaiskuvani saksanpaimenkoirasta ei ole vuosien varrella muuttunut. Edelleen haen urosvalinnoissani vahvoja, lujahermoisia ja voimakkailla viettiominaisuuksilla varustettuja koulutusta ja kulutusta kestäviä uroksia. Tätä tyyppiä edustaa myös meille Hollannista tullut uros ”Eddy” Ex van de Kromme Elleboog.

Kasvattajana olen profiloitunut työkoirien kasvattajaksi ja koiriani on virkakoirina niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Pyrin jatkossakin tuottamaan koiria, jotka soveltuvat työkäyttöön ja täyttävät niille asetetut vaatimukset. Tällaisilla koirilla voi myös harrastaa palveluskoiratoimintaa.